Tämä on varmasti yksi yleisimmistä kysymyksistä, joita ihmiset esittävät saadessaan tietää minua olevan enemmän kuin yksi identiteetti. Vaikka kysymys on yksinkertainen, on siihen yllättävän haastavaa vastata!
Järjestelmän kartoittaminen on prosessi, joka vie aikaa. Dissosiaatiohäiriöihin liittyy paljon torjuntaa ja suoranaista sokeutta omalle itselleen ja käytökselleen. Tavallaan sitä voisi kuvailla niin, että vaikka norsu tanssisi sambaa puurolautasellasi, et suostuisi uskomaan, että se norsu todella on olemassa ja tanssimassa lautasellasi vaan sen sijaan jatkaisit ateriaasi normaalisti ja kieltäisit koko norsun olemassaolon. Tämä siksi, että et halua uskoa norsujen osaavan tanssia saatikka, että olisi mahdollista, että norsu tanssisi juuri sinun lautasellasi. Et myöskään kehtaisi kertoa kenellekään, että puurolautasellasi on juuri tanssinut norsu.
"Ei, norsut eivät tanssi, joten aivan varmasti kuvittelen tämän kaiken. Lähdenkin tästä nyt elämään taas normaalia elämää eikä tämä lautasella tanssiva norsu vaikuta minuun mitenkään!"
Tai ei ehkä ihan niinkään. Koko häiriö aiheuttaa sen luokan ristiriitoja henkilön mielessä, että on hyvin vaikeaa vastata samaan kysymykseen eri kerroilla kysyttynä samalla tavalla. Se ei vain tunnu onnistuvan. Ja se taas johtuu niistä persoonallisuuksista, joilla on omat näkemyksensä.
"Kyllä minä pidän puurosta hyvin paljon! Saisinko toisen lautasellisen?"
"Puuroa? Ja miksi sinä luulet, että minä pitäisin yhtäkkiä puurosta, kun en minä ole koskaan pitänyt puurosta? Yäk! Pidä puuros!"
Jos kuitenkin lähdetään miettimään, miten itse koen persoonallisuuksien määrän on laskentatapoja mielestäni useita. Voin suhteellisen varmasti sanoa, että persoonallisuuksia on ainakin 16, mutta joskus saan lukumääräksi peräti 34. Miten tämä on mahdollista? Se liittyy taas siihen norsuun, joka tanssii puurolautasella.
"Ei, ei mulla todellakaan voi olla noin montaa persoonallisuutta. Apua! En halua!"
Lisäksi se liittyy yksinkertaisesti siihen, että miten erillinen persoonallisuus määritellään. Sisäinen kokemus on erilainen erilaisten persoonallisuuksien välillä. Minulla on 16 erittäin tuttua persoonallisuutta, jotka olen oppinut tuntemaan ja tunnistamaan käytöksestä, ajatusmaailmasta ja minä-kokemuksesta. Jokainen niistä on itse kertonut nimensä minulle enkä ole heitä nimennyt. Nämä 16 tuntuvat siltä, että ne ovat täysin irrallisia minusta. En vain kykene hyväksymään tunnetasolla, että ne olisivat minän eri palasia/puolia.
"Ei ne ole minä! Ei todellakaan ole minä. Ne on jotain ihan muita tyyppejä, minä olen ihan erikseen! En ole yhtään tuollainen!"
Lisäksi koen heidän käytöksensä hyvin radikaalisti omasta käytöksestäni poikkeavaksi. Minä myös muutun ulkoisesti, kun näistä persoonallisuuksista joku astuu esiin. Tätä jakoa hieman hankaloittaa se, että on persoonallisuuksia, jotka tulevat kehoon useammin ja elävät omina itseinään ihan sujuvasti omaa rinnakkaiselämäänsä. Lisäksi on persoonallisuuksia, jotka tuntuvat olevan lähinnä päässä. En siis tiedä, kuuluuko näitä päässä eläviä luokitella persoonallisuuksiksi vai onko persoonallisuudet vain niitä tyyppejä, jotka tulevat kehoon puuhailemaan omia juttujaan.
Läheinen: "Sä oot siivonnut! Eiku hetkinen.... Ethän sä koskaan siivoa. Kuka täällä siivosi? No mä arvasin, että se oli just se sivupersoona. Se on niin ahkera aina!"
Persoonallisuuden muutoksen voi joskus myös huomata vasta, kun persoona vaihtuu takaisin. Näin kävi, kun ajallisesti ehkä kuukauden, jopa yli sen, oli vallassa hyvin negatiivinen ja huonovointinen persoonallisuus. Se väänsi nimestäni lempinimen ja käyttää nyt sitä omana nimenään. Kyseinen persoonallisuus on hyvin lamaantunut ja toimintakyvytön ja huonovointinen kokonaisuudessaan. Vaihdon huomasi, kun eräs aamu heräsin ja kaikki ongelmat tuntuivat olevan poissa. Jatkoin siis siitä, mihin jäin ennen kuin tämä persoonallisuus tuli elämään elämääni puolestani.
Läheinen: "Ihanaa, että sä tulit takaisin. Mulla oli ikävä sua ja sun naurua ja iloa."
Joskus käy myös niin, että koen jälkikäteen käytökseni olevan minulle epätyypillistä, mutta en osaa sanoa, olinko joku toinen vai kuitenkin oma itseni, mutta eri mielentilassa. Onko kyseessä ollut minä, joku tuttu persoonallisuus vai uusi persoonallisuus, jota en osaa vielä erotella ydinminästä?
"Hetkinen.... Otin eilen lainan? Miksi minä otin lainan, ei ei ei, miksi minä tein niin? Ei minulla ole varaa ottaa lainaa!"
Tietyllä tasolla tuntuu myös, että persoonallisuuksien määrä vaihtelee. En itsekään ymmärrä kokonaisuutta tai järjestelmää. En ymmärrä kaikkia teorioita, vaikka luen dissosiaatiohäiriöistä paljon ja yritän ymmärtää mekanismeja tämän kaiken takana.
"Onkohan toi persoonallisuus nyt EP vai ANP?"
Joskus turhaudun, kun en tajua oman mieleni toimintamallia enkä osaa löytää tyydyttävää vastausta erilaisiin kysymyksiin. Usein tyydyttävin lähestymistapa oman mielen toimintaan onkin se, että ei yritä hallita kokonaisuutta liikaa, ei yritä ymmärtää kaikkea eikä aseta mitään sisäisiä rajoja sen suhteen, millaista on oikeanlainen sairastaminen ja miltä kaiken pitäisi tuntua. Tätä voisi kuvailla myös, että höllää vähän sitä nutturaa. Jos se norsu siinä puurolautasella tanssii niin antaa tanssia vaan! Ei sitä tarvitse ymmärtää, miksi se juuri minun puurolautasellani haluaa tanssia eikä minun tarvitse tietää, sopiiko lautasella tanssiva norsu teorioihin tai koenko norsun eri tavalla eri kerroilla, kun se tulee tanssimaan lautaselleni.
"Katos, norsu tanssii mun lautasella! Aika erikoinen juttu, mutta jos norsusta on kivaa tossa lautasella tanssia sambaa, niin antaa tanssia vaan. Voisinkin jäädä tähän hetkeksi katsomaan tapahtumaa ja sitten menen arkiaskareisiini. Saatan vaikka kertoakin jollekin, että lautasellani tanssi aamulla norsu. Jos he eivät usko, niin ei se ole minulta pois. Pitäkööt vain omituisena!"
Onko sinulla mielessäsi kysymys, jonka haluaisit esittää minulle liittyen dissosiaatiohäiriöisen ihmisen kokemusmaailmaan? Otan vastaan kysymyksiä ja vastaan niihin oman jaksamisen puitteissa. En kaikkiin kysymyksiin ehkä edes osaa vastata, mutta yrittää tietenkin voin. Jätä kysymyksesi kommentteihin!
Photo credit: Internet Archive Book Images via Foter.com / No known copyright restrictions
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti